Witlofschotel

Er zijn van die dagen dat je echt geen zin hebt om wat eten te maken. Met witlof is de bereiding super makkelijk en het is ook nog is heel lekker. Daarom heb ik 2 heerlijke recepten die ik graag met jullie wil delen.

Recept 1

Wat moet ik doen ?

De witlof moet nu goed schoongemaakt worden. Snij eerst de onderkant van de witlof af. Kijk nu of er bruine bladeren zijn die moeten er ook af. Na dit is gebeurt maak je de witlof goed schoon onder de kraan. De witlof moet nu gesneden worden. Snij de witlof in de lengte door midden. Onder tussen pak je ook een pan en verhitten je boter tot dat het gesmolten is. Leg nu de halve witlof in de pan. Laat de witlof liggen tot dat de onderkant een kleurtje krijgt, nu kan je de witlof om draaien. Nu kan je de witlof op smaak brengen als je dat wilt. Ik breng de witlof altijd op smaak met een klein beetje peper en zout en ik laat de witlof veder garen in de pan. Dat garen doe je ongeveer in 10 minuten. Verwarm nu alvast de oven voor op 180 graden.

Maak een lekker sausje

Maak ondertussen in die 10 minuten een heerlijk sausje. Doe wat boter in een andere pan en laat het smelten. Nu voeg je een beetje bloem aan de boter toe. Roer dit even en laat het ongeveer 3 minuten garen. Voeg na de 3 minuten wat melk toe en doe dat wel al roerend. Roer tot dat het een glad geheel is. Voeg nu nog wat mosterd toe en voeg wat kaas toe. De hoeveelheid moet u zelf even proeven. Nu alleen nog een beetje op smaak brengen met wat peper en zout. Nu is het heerlijke sausje klaar.

De oven in.

Na de 10 minuten kun je de witlof uit de pan halen. Pak nu een deel van de witlof en wikkel deze in met een lap ham. Het zou ook kunnen dat je het in wikkelt met bacon of iets anders wat je lekker vind. Leg nu de witlof met de ham eromheen in een schotel. Pak nu de geraspte kaas en strooi het over de witlof of je kunt er ook plakken kaas overheen leggen. De schotel kan nu in de oven welke je al voor verwarmd hebt. De schotel moet 15 minuten in de oven blijven, als die klaar is ziet de boven laag er goud bruinig uit dan is die goed. Klaar is kees hoop dat het smaakt eet makkelijk.

Recept 2

Witlof met ham en kaas, Wat heb je nodig ?

 • 4 stuks witlof nodig
 • 4 plakken kaas
 • 4 plakken ham

Deze hoeveelheid ingrediënten zijn geschikt voor een gerecht voor twee personen.

Wat nu?

Je snijd de 4 stuks witlof door de helft in de lengte. Nadat je dat hebt gedaan ga je de witlof koken dat doe je 17 minuten in een pan met water. Als de witlof gekookt is giet je je de pan af en wacht je totdat ze afgekoeld zijn. Anders kan je ze niet oppakken. Tussendoor kun je alvast de oven aanzetten op 180 graden en de pan invetten met wat olie of wat boter.

Leg nu de gekookte witlof met de platte kant in de schaal. Daarna de ham over de witlof en de kaas over de ham. Nu moet de schaal met witlof de oven in voor 17 minuten. Na de 17 minuten heb je ook nog is een heerlijke jus in de schaal die je bijvoorbeeld over de aardappels kan schenken.

Recept 3

Witlof met geitenkaas en bacon

Wat heb je nodig ?

 • 4 stuks witlof
 • Pesto
 • 8 plakken bacon
 • 3 eetlepels pijnboompitten
 • Geitenkaas

Deze hoeveelheid ingrediënten zijn geschikt voor een gerecht voor twee personen.

Wat nu ?

Je snijd 4 stuks witlof door de helft in de lengte. Nadat je dit gedaan hebt ga je de witlof koken. Dit doe je 20 minuten in een pan met water. Als de witlof gekookt is giet je je de pan af en wacht je totdat deze afgekoeld zijn. Anders kan je ze niet oppakken. Tussendoor kun je alvast de oven op 200 graden aanzetten en kun je de pan invetten met wat olie of wat boter.

6 weetjes over witlof

 • Een bijnaam voor witlof is het witte goud.
 • Er bestaat niet alleen witlof maar er bestaat ook roodlof dat wist je niet he!
 • Er is zelfs in Brussel een straat vernoemd die heet witlofstraat.
 • Als je de witlof gaat koken en je wilt dat de witlof zijn witte kleur behoud voeg dan citroensap toe dan blijft de witlof een witte kleur houden.
 • Als je de bitterheid wilt aanpassen voeg dan wat melk bij het koken toe.
 • Wanneer je een witlof afwast in ijskoud water word de witlof extra krokant.