Witlof ham en kaas

Witlof met ham kaas uit de oven. Heerlijk recept wat heel erg snel te maken is en ook nog eens super lekker is. Dit recept is voor twee a drie personen. Het is gewoon een kwestie van witlof inwikkelen met ham en kaas erin en dan heerlijk de oven in. Je kunt er extra kaas bij doen maar dat is natuurlijk voor iedereen verschillend.

Wat heb je nodig?

  • 8 stukken witlof
  • 8 plakken ham
  • 8 plakken kaas
  • 30 gr boter
  • 360 ml melk
  • 25 gr bloem

Bereidingswijze

Zet de oven aan en laat hem tot 175 graden opwarmen. Na dat je dat hebt gedaan pak je de witlof en was je het goed af onder de kraan. Verwijder nu de buitenste laag van de witlof. Daarna pak je een pan waar de witlof in past. In de pan kook je de witlof in water en wat zout zo’n 5 minuten.

De witlof moet nu uitlekken nadat dat is gebeurd haal je de uiteinde van de witlof eraf en het hart haal je er ook af. Het hart is het harde stukje aan de onderkant van de witlof. Nu moet je nog een pan hebben om de boter te laten smelten. Nadat het is gesmolten voeg je de bloem toe. Dit samen gevoegd noemen ze roux. De roux moet langzaam garen. Het is klaar als de roux er een beetje zanderig aanvoelt.

Als de roux goed is gegaard pak je de melk en meng je het heel rustig met elkaar probeer dat rust te doen. Je mengt het samen tot dat het een dunne saus word. Hierna kun je de saus een beetje op eigen smaak brengen. Ik raad jullie aan om het op smaak te brengen met een klein beetje peper een beetje zout en een beetje nootmuskaat. Nu is de saus klaar.

Smeer de ovenschaal in met wat boter dan is de schaal goed vettig. Nu hoef je alleen nog alles om de witlof te rollen en verdeeld in de schaal te leggen. Nu alleen nog de saus goed verdelen en hup de oven in. De witlof ham kaas moet ongeveer 17 minuten in de oven. Na de 17 minuten kun je heerlijk eten. Alvast eet smakelijk.

Aardappelen

Als je na dit gerecht het gevoel hebt dat je nog niet vol genoeg zit dan kan je ook ervoor kiezen om er aardappelen bij te doen. Het duurt natuurlijk wel wat langer als je de aardappelen erbij doet maar het is wel een perfecte smaakcombinatie. Dit is het perfecte gerecht als je wel eens een keer zin hebt in wat anders maar zeker niet de behoefte hebt om te lang te staan koken. Enorm lekker en zoals gezegd ook nog eens heel erg gezond.